Общество

Разследване: Къде отиват парите от хазарта и има ли злоупотреби в спортното министерство

От Кристиян Юлзари Кристиян Юлзари Репортер

Министерството на младежта и спорта е раздало на неправителствени организации (НПО) обществен ресурс от общо малко над 6 млн. лева. Целта - осъществяване на превенция на зависимости сред младите хора, а механизмът - съмнителен и непрозрачен.  Финансиране в размер на стотици хиляди левове са получили взаимносвързани НПО-та, както и такива, които са създадени преди едва няколко месеца, установи в свое разследване Euronews Bulgaria.

Средствата се дават от държавата в лицето на Министерството на младежта и спорта на неправителствения сектор по линия на Националната програма за изпълнение на младежки дейности по чл.10а от Закона за хазарта (НПИМД). Тя от своя страна се издържа от задължителните ставки за хазартните оператори.

Идеята на програмата е, че поради потенциално вредния ефект на хазарта върху младите хора, хазартните бизнеси трябва да отделят средства от годишната си печалба, за да подпомагат политиките за превенция на зависимости сред младите хора.

През май от Министерството на младежта и спорта стартират конкурсна процедура за финансиране на проекти по НПИМД. Месец по-късно, в края на юни, се селектирани и обезпечени общо 38 проекта.

 

Взаимосвързани и току-що създадени организации

Зад два от проектите на стойност съответно 144 348 и 144 440 лева стоят неправителствените организации „Гражданско сдружение право на избор“ и „Българско сдружение за личностна алтернатива“. Те са регистрирани в София на един и същи адрес, като членовете на управителните им съвети се припокриват.

Един от тях е продуцентът Никола Тупарев, като до 2019 г. член на УС на „Гражданско сдружение право на избор“ е бил и ТВ водещият Андрей Арнаудов. През 2017 г. организацията изпълнява проект, отново финансиран с пари от НПИМД, за който публикации на сайта "Дневник" съобщават, че се изпълнява фиктивно.

След медийното внимание „Гражданско сдружение право на избор“ започва да изпълнява дейностите по проекта.

Euronews Bulgaria се свърза с Никола Тупарев, който отговори, че не знае да е част от тези организации. Той обеща, че ще свърже екипа ни с лице, което да отговори на нашите въпроси, но до редакционното приключване на разследването това не се случи.

Александър Тошев също представлява едновременно „Гражданско сдружение право на избор“ и „Българско сдружение за личностна алтернатива“. Той и Тупарев са съдружници с кулинарния водещ Ути Бъчваров във фирма „Сънрайс партнерс“. Бъчваров от своя страна стои зад други две неправителствени организации - „Огън и море“ и „Чисто Черно море“.

През 2017 г. и двете НПО-та печелят финансиране по НПИМД за проекти на стойност съответно 77 979 и 29 252 лева. По първия е създаден неработещ сайт, припомнят от сайта Дневник. През 2022 г. Сдружение „Чисто Черно море“ отново печели проект по Програмата, за чието изпълнение този път получава от държавата 436 270 лева.

Потърсен за коментар, Петър Бъчваров отказа да коментира казуса с обяснение, че е на почивка и не желае „да разлайва кучетата“.

Връзка се открива и в други две сдружения - „Младежка радост“ и „Национален център за психологическа подкрепа и ментално здраве“. Общото между тях е, че са учредени само броени дни преди да изтече крайният срок за участие в конкурсната процедура (13 юни т.г.) - съответно на 8 юни и 10 май т.г.

 

Сходствата не свършват дотук.

Двете организации са регистрирани с помощта на един и същи адвокат - Милен Христов, а уставите им са почти идентични и като формат, и като съдържание. Така, оказва се, че две току-що създадени и индиректно свързани сдружения печелят проекти с финансиране от внушителните 490 953 и 357 510 лева. Срещу тях те трябва да проведат три младежки фестивала (включващи концерт, обучение и дискусия), както и информационна кампания.

Интересен бенефициент е и Фондация „Евроскок“. Тя получава финансиране от 499 999 лева. Неин представител до миналата година беше финансовият директор на в-к „24 часа“ Петър Коларов. Тогава „Евроскок“ получи финансиране от 675 хил. лева, за да проведе рекламна кампания за превенция на агресията и зависимостите сред младите хора, отново с пари по линия на НПИМД.

От страницата на миналогодишната кампанията във Facebook става ясно, че организацията е усвоила получените средства за направата на постове под формата на снимки и няколко реда текст. В момента фондация „Евроскок“ се представлява от Иво Желев, който е изпълнителен директор на социологическата агенция „Естат“. Euronews Bulgaria се свърза с него по имейл, но той не отговори.

 

Борба срещу дезинформацията… чрез концерти

Националната програма за изпълнение на младежки дейности по чл.10а от Закона за хазарта е разделена на няколко тематични области: „Превенция на различни форми на зависимости“, „Превенция на агресията сред младите хора“, „Насърчаване на здравословен начин на живот за физическо, психично и емоционално здраве“, „Превенция на кибертормоз и злоупотребите онлайн, дезинформацията и разпространение на фалшиви новини“, „Насърчаване на доброволчеството, включително в ситуация на кризи“.

В зависимост от териториалния обхват на проекта, във всяка тематична област се предвижда финансиране със следните финансови параметри: регионален (до 500 хил. лв), областен (150 хил. лв.), и местен (50 хил. лв.).

При проектите с регионален обхват задължително трябва да бъдат проведени три младежки фестивала, включващи концерт, обучителен и дискусионен модул, както и информационна кампания под формата на платени банери, аудиоспотове и видеа в радиостанции и интернет сайтове. Така, оказва се, Министерството на младежта и спорта предвижда да се бори с проблеми като разпространението на дезинформация или агресията сред младите хора посредством фестивали и платено съдържание по радиото и в интернет.

 

Обещания, заметени под килима

За Програмата на Министерството на младежта и спорта се заговори през миналата година след разследване на сайта sCOOL Media, което разкри корупционни схеми при разпределението на средства за младежки дейности у нас. Тогава бяха обявени проверки, а обещанията бяха, че огласените порочни практики ще бъдат прекратени.

Към днешна дата ситуацията остава непроменена. Назначената от правителството на Кирил Петков зам.-министърка на младежта и спорта Яничка Труева беше уволнена през февруари без публична информация за причината. Две седмици по-рано тя даде интервю, в което обяви, че се работи върху изготвянето на нова изцяло дигитална и прозрачна система за разпределяне на финансирането по програмите за младежта.

След назначението на нов зам.-министър в лицето на юристката Диана Иванова обаче обещаните реформи бяха замразени - не бяха запълнени празнините в Наредба №5, по силата на която се разпределя финансов ресурс, нито електронната система за подаване на документи беше вкарана в експлоатация.

Euronews Bulgaria изпрати официални въпроси до пресцентъра на Министерството на младежта и спорта. До публикуването на материала от там не изпратиха отговор.

 

Въпросителни има, отговори липсват

Няколко са любопитните детайли при разпределението на средства по НПИМД. Първото от тях е, че до миналата година задачата по оценка и класиране на подадените проекти се възлагаше от министъра на младежта и спорта към вътрешни за ведомството хора. Това е противно на общоприетата практика в повечето институции, тази задача да се възлага на независими оценители с експертиза в областта.

Euronews Bulgaria изпрати искане по Закона за достъп до обществена информация и ще публикуваме своевременно информация дали тази практика се е повторила и тази година.

Проблемите с НПИМД обаче не свършват до тук. На пръв поглед програмата изисква от кандидатите да бъдат регистрирани като НПО-та с предмет на дейност „работа с млади хора“.

Оказва се обаче, съществува легална възможност организации, които работят в коренно различна област също да получат финансиране за младежки дейности. Това става през Наредба №5, която регламентира начините за разпределяне на финансов ресурс по програмите за младежта - в т.ч. НПИМД. Празнината поражда парадокс.

Така миналата година финансиране на стойност от 675 хил. лева получи фондация „Повече от дом“, която се занимава с обгрижване на възрастни хора, и подобно на фондация Евроскок, беше направила фиктивна страница във Facebook с постове под формата на снимки и текст.

Сравнението между фондациите „Повече от дом“ и „Евроскок“ не е случайно и по още една причина. До миналата година управителните съвети на двете организации членуваше една и съща жена - Радина Иванова. „Няма връзка (между двете фондации – бел. а.). Просто преди години офисите ни бяха на един етаж.“, коментираха от „Повече от дом“.

Въпросителна поражда и факта, че при изготвянето на програмата никъде не са предвидени индикатори, които да измерят дали тя постига своите цели или не. Очакваните резултати са лаконични: положителна обществена нагласа за инициативите на Министерство на младежта и спорта, проведени информационни кампании, повишено влияние на неформалното образование, включване на възможно по-голям брой млади хора в дейности.

 

По този начин въздействието на Програмата е практически непроследимо.

Възможно е и никога да не разберем за какво държавата дава стотици хиляди левове на неправителствени организации, защото Министерството на младежта и спорта приема разписаните и изпълняваните от НПО-та проекти, както и прилежащите им отчети, като „обект на авторско право“ и отказва достъп до тях по Закона за достъп до обществена информация.

На този фон средствата на данъкоплатците, изразходвани за рекламни кампании, концерти и дискусии, по НПИМД надхвърлят 19 млн. лева от началото на програмата през 2017 г. досега. В същото време, отговор на въпроса „Може ли да се прави превенция чрез реклама и конкретно какви резултати са постигнати до момента?“ продължава да отсъства.

 

Повече подробности за разследването вижте от журналиста Кристиян Юлзари в "Добро утро, Европа" - във видеото.