Политика

САЩ ни компенсират с $34.5 млн. за забавените F-16

От Георги Колев Георги Колев Редактор
Zakov Министърът на отбраната в оставка Драгомир Заков. Снимка: БГНЕС

Тази седмица парламентът се очаква да подложи на второ гласуване Законопроекта за ратифициране на международния договор за промени към офертата за самолетите F-16 Block 70 и тяхната поддръжка, предаде БГНЕС.

Министърът на отбраната в оставка Драгомир Заков вече заяви, че България е договорила два вида компенсации заради забавянето на доставките на изтребителите F-16.

Страната ни трябва да реши до 1 ноември дали да ги приеме предложените общо стойност 34.5 млн. долара и така да потвърди и втората поръчка изтребители F-16.

Ако България отхвърли тези условия, е застрашена цялата доставка на F-16 у нас.

В програмата на парламента за седмицата предстои второ гласуване на Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт. Депутатите ще обсъдят и гласуват на първо четене Закона за устройство на територията, Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, Законопроекта за противодействие на корупцията.

Очаква се депутатите да приемат процедурни правила за избиране на председател на Четиридесет и седмото Народно събрание и да изберат председател на Народното събрание. Парламентарният контрол е в петък.