Свят

Заради антивоенни позиции: Дисидентът ветеран Олег Орлов бе осъден на 30 месеца затвор

От Euronews България Euronews България

Московски съд осъди съпредседателя на групата за човешки права “Мемориал” Олег Орлов на две години и шест месеца затвор. Той бе обвинен в "дискредитиране" на руската армия. Орлов определи делото срещу него като политически мотивирано.

 

Живеем в 21-ви век, а руските власти се връщат някъде назад към 17-ти или 16-ти век. За съжаление повличат страната ни със себе си. Но победата все пак ще бъде наша.

Олег Орлов, съпредседател на Центъра за човешки права “Мемориал”

Олег Орлов е съветски дисидент, борец за човешки права от 80-те години и носител на награда “Сахаров”. Основаната от него група "Мемориал" е лауреат на Нобелова награда за мир за 2022 година. Многократно е осъждал военните действия на Русия срещу Украйна.

 

Това е очевидно нарушение на всички правни норми, на международните конвенции, това е наказание за думи. Това, което беше отменено през 1991 г. със Закона за реабилитация, днес виждаме, че се връща. В близко бъдеще не може да се очаква нищо добро.

Ян Рачински, съпредседател на Център за човешки права “Мемориал”

С тази присъда приключи повторното разглеждане на делото, след като по-рано Орлов беше осъден да заплати глоба. Подчертавайки колко малко толерантност проявява правителството на президента Владимир Путин относно критиките към действията на руската армия, прокуратурата обжалва глобата, като поиска по-строго наказание.

Обвинението твърди, че Орлов е публикувал статията, мотивиран от враждебност "срещу традиционните руски духовни, морални и патриотични ценности" и омраза към руските военни.