Свят

Хиляди подкрепиха бившия президент на Бразилия

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Хиляди поддръжници на бившия президент Жаир Болсонаро се събраха в най-големия бразилски град Сао Пауло, за да го защитят от предстоящи съдебни дела, които могат да го вкарат в затвора. Крайнодесният политик заяви, че търси „умиротворяване“ и „прощаване с миналото“, приемайки помирителен тон, отколкото когато заемаше президентския пост. Също така отрече да е стоял зад опит за преврат в Бразилия.

 

Какво е преврат? Това са танкове по улиците, оръжия, конспирация, това е да привлечете политическата класа и бизнеса на своя страна. Нищо от това не се случи в Бразилия. Освен това защо продължават да ме обвиняват в преврат?

Жаир Болсонаро – бивш президент на Бразилия 

Полицията разследва дали Болсонаро е подбудил неуспешен преврат след загубата на изборите през 2022 г. Той твърди, че няма нищо общо с нападенията срещу сгради на правителството и Върховния съд на 8 януари 2023 г, предприети от негови поддръжници. Болсонаро иска десетките хора, лежащи в затворите за тези инциденти, да бъдат помилвани.

 

Идентифицирам се с почти всички идеи, които защитава Болсонаро: Бог, родина, семейство, свобода на печата, свобода на словото, свободен пазар. За разлика от сегашното правителство, което излиза по света, говори глупости и се забърква в конфликти на други страни, като този между Израел и Хамас.

Елиаш – собственик на дребен бизнес

Срещу Болсонаро има 8-годишна забрана да се кандидатира на изборни длъжности поради две присъди за злоупотреба с власт, но той остава активен в политиката като основен опонент на левия президент Луис Инасио Лула да Силва.