Общество

Книга за надеждата: Момиче от Украйна вдъхновява сънародниците си с детска книжка

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Преди втората годишнина от войната на Русия срещу Украйна, 10-годишната Катерина издаде детска книга на украински и немски език. Момичето пристига в Кьолн от Киев заедно с майка си Светлана.

Книгата е за това, че единствено вие можете да помогнете на себе си. Това е книга, която действа насърчително.

Катерина Терешченко, автор на книга за деца

Светлана, майката на Катерина, е била агент по недвижими имоти в родината си. Сега се надява да намери подобна работа в Германия. Въпреки че и двете се чувстват добре, надеждата им е един ден да се върнат в родината си.

Искам да се върна. Животът ми е там, приятелите ми, цялото ми семейство.

Светлана Терешченко майка на Катерина

Аз също бих искала да се върна в Украйна. Но...искам да сме в безопасност и затова смятам, че сега е по-добре да остана в Германия.

Катерина Терешченко, автор на книга за деца

Олеся Полева, бежанка от Запорожието, е нарисувала илюстрациите. Книгата е създадена по инициатива на пастор Волфганг Фей, чиято енория предоставя дом на Катерина и майка ѝ.

Едни от жертвите на войната са изчезналите хора. В Украйна десетки хиляди липсват, като следите им се губят по бойните полета или извън границите на страната. При издирването на изчезнали близки и роднини се изисква ДНК проба, която се ползва за сравняване при откриването на тленни останки или връщането на военнопленници.