България

Депутати разрешиха индексация на парите за пътни строители

От Георги Колев Георги Колев Редактор
9554030 Депутатите от комисията по регионална политика разрешиха индексация на средствата за пътностроителните фирми. Снимка: БГНЕС

Регионална комисия разреши индексация на средствата за пътностроителните фирми. Окончателното решение обаче трябва да бъде взето от пленарна зала.

Комисията прие промени в Закона за обществените поръчки, внесен от „Продължаваме промяната“. Законопроектът създава правна възможност за преодоляване на инфлационния риск чрез прилагане на обективна и справедлива индексация на стойността на изпълнени и предстоящи дейности, разписана в нарочна методика, одобрена от Министерски съвет. Със законопроекта се създава още правен механизъм, който да даде възможност да бъдат изплатени вече сключени договори за възлагане на дейности с предмет на строителство, ремонт, реконструкция и модернизация, доставки и услуги, при така създалата се ситуация и да бъдат преодолени последиците от прогресивната инфлация в цените на строителната продукция
Депутатите разгледаха и приеха и други промени в Закона за обществените поръчки, свързани с инженеринга. Те са внесени от „Демократична България“ и предвиждат прецизиране на случаите, при които строителният инвестиционен процес може да се изпълнява чрез инженеринг, като се гарантира независимостта между проектант, надзор, строител и технически контрол по част „Конструкции“.  

Държавата ще плати само на изрядните пътни фирми, пък заяви в НС председателят на комисията Настимир Ананиев от ПП.



Трябва много ясно да заявим на пътните фирми, че ще се разплатим само към тези, които са изрядни към държавата. Тези, които са проблемни, трябва ДНСК и АДФИ да излязат със становище за всеки един проект.

Нестимир Ананиев, ПП

Той каза още, че само 21% от пътните фирми са изрядни и само те ще получат парите си.

Вчера пътните фирми обявиха, че планират безсрочен протест от утре, 27 юли. Той ще започне пред Народното събрание, а през целия ден в 20 точки по пътищата на страната ще има едночасови блокади. Днес пък от бранша заплашиха, че тази година няма да има зимно почистване.