Общество

Нинова: Започват масови проверки за продажба на райски газ

От Euronews България Euronews България

Комисията за защита на потребителите (КЗП) започва проверки за продажбата на райски газ, съобщи вицепремиерът и министър на икономиката в оставка Корнелия Нинова, цитирана от БГНЕС. По думите й, разпространението и използването на райски газ взема застрашителни размери, затова трябва да се вземат решителни и бързи мерки.

Ето защо КЗП започва масирани и денонощни проверки по заведения, дискотеки, барове и в социалните мрежи за продажба на това вещество.

Ще се издават актове и ще се съставят глоби до 25 000 лв.

Имаме добри закони, но лошо приложение, каза още Нинова и съобщи, че БСП ще внесе законови промени, с които да се наложи забрана върху свободната продажба на райски газ на малолетни и непълнолетни.

Нека всички да бъдем нащрек, призова Нинова, обръщайки се и към родителите.

Междувременно омбудсманът Диана Ковачева внесе в Народното събрание промяна в Закона за закрила на детето, с която предлага да се забрани предлагането, продажбата, включително онлайн, и употребата от деца на райски газ – чл. 5б, нова ал. 5. Ден по-рано общественият защитник изпрати препоръки до министъра на здравеопазването в оставка проф. Асена Сербезова, до председателя на здравната комисия в парламента д-р Антон Тонев и до Комисията за защита на потребителите с настояване за спешни мерки срещу свободната продажба и употреба на райски газ от непълнолетни, който според специалисти се равнява на лека дрога.

„Законопроектът има за цел да се предотврати масовото разпространение и употреба от непълнолетни лица на диазотен оксид, известен като „райски газ“, който се продава свободно и легално и е особено актуален сред непълнолетните“, пише проф. Ковачева в мотивите към законопроекта.

Райският газ системно се употребява в дискотеки и клубове, а според водещи педиатри, е много опасен при комбинация с алкохол или наркотици.

„Основната опасност е, че райския газ създава нереална представа за действителността, като след неговата употреба има рискове за изпълнение на рутинни действия - ходене, качване на стълби. Лицата, които са го употребили са опасни не само за себе си, но и за околните. Има опасност от халюцинации и изпадане в психоза, дори и води до стимул за самоубийство. Събрани са данни за състояние на силен световъртеж, гадене и повръщане. Особено при децата райският газ влияе върху имунната система и може да доведе до остър недостиг на кислород към органите“, аргументира се омбудсманът.

Диана Ковачева допълва, че има случаи на изтръпване и частична парализа на крайниците, както и данни за диагностицирани с аксонална полиневропатия, включително дегенерация на гръбначния стълб.

Това е сериозен проблем, който трябва да бъде решен на законодателно ниво. Вече има редица държави, които са отчели рисковете при употребата на райския газ и са предприели действия, които ограничават продажбата му. Ирландия е криминализирала продажбата на райски газ на лица под 18 години, а датското правителство още през 2020 г. след редица обезпокоителни инциденти, е предприело пакет от мерки за ограничаване на продажбата на диазотен оксид на непълнолетни. От месец юни 2021 г. във Франция е забранена продажбата на диазотен оксид на непълнолетни, независимо от опаковката, във всички магазини, публични места и в интернет.

Диана Ковачева, омбудсман

Освен за спешни законодателни промени, омбудсманът настоява и за разгръщането на широка информационна кампания, в която да се включат образователните институции, родителски и пациентски организации, медии и лекари, които да обяснят за опасностите от употребата на диазотен оксид.

„Интернет сайтовете за електронна търговия трябва да посочват забраната за предлагане и продажба на райски газ на непълнолетни лица на интернет страниците си“, категорична е проф. Ковачева.