Икономика

Богомил Николов: Глобите към мобилните оператори нямат ефект

От Николай Лефеджиев Николай Лефеджиев Водещ

Мобилните оператори са били санкционирани 68 пъти за нелоялни търговски практики в последните три години. Това заяви председателят на Асоциация "Активни потребители" Богомил Николов в "Добро утро, Европа". По думите му, глобите  нямат необходимия възпиращ ефект. 


Ето какво още каза той:

Ако имахме четвърти и пети оператор е много вероятно той да предложи безсрочни договори, за да може да се конкурира със съществуващите. И тогава цялата тази тема, която обсъждаме последния месец – как сме закрепостени, завързани с договорни условия, от там операторът може както си иска да влияе на цените и да ги увеличава едностранно – може би този разговор нямаше да съществува.

Ако тръгнете да се отказвате от договора, тогава ще разберете веднага, че тези три месечни такси са по-високи от това, което плащате. Защото в срока на договора цената се води промоционална. Само че те ви събират тези пълни такси на цената след изтичане на срока.

Освен това, ще трябва да си доплатите разликите, ако с договора има и закупено устройство – което също Ви е продадено на промоция. Но основаната цена няма нищо общо с пазарната – тя е едностранно определяна и по-висока и т.н. Факт е, че ще платите много. Не малко, а много. И факт е, че и трите оператора го правят.

 

Цялото интервю вижте във видеото.