Свят

Германска бойна фрегата отплава за Червено море

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Германският министър на отбраната Борис Писториус посети фрегатата "Хесен", която отплава на военноморска мисия в Червено море. Бундестагът трябва да гласува за участието на кораба в операцията в петък. Ако бъде одобрено, фрегатата ще навлезе в Червено море през Суецкия канал и ще се насочи към зона, в която йеменските бунтовници хути извършиха множество атаки срещу търговски съдове. На борда на „Хесен“ има 250 войници и моряци.

 

Голяма задача. Ново измерение. Не е преувеличено да кажем, че това е най-сериозното, най-опасното разгръщане на съд от германския флот от десетилетия.

Борис Писториус – министър на отбраната на Германия 

В понеделник министрите на външните работи на държавите-членки на ЕС одобриха началото на военноморска операция, която включва изпращането на европейски военни кораби и системи за далечно радиолокационно откриване и управление в Червено море, Аденския залив и други места.

Корабите ще имат заповед да стрелят по позициите на бойците, само ако те първи нападнат и няма да имат право да стрелят превантивно. Щабът на оперативното командване ще бъде разположен в Лариса, Гърция.

Хутите, които са подкрепяни от Иран, твърдят, че са свалили американски дрон MQ-9 Reaper, което не бе потвърдено от американските сили в региона.

Но централното командване на американските въоръжени сили проведе нова серия въздушни удари срещу позиции на бунтовниците, включително срещу техен подводен дрон.