Икономика

Финансовото министерство слива НАП и "Митници" заради Шенген

От Euronews България Euronews България
Asen Vasilev BGNES

Министерството на финансите започва работа по създаване на единна приходна агенция, която ще обедини Националната агенция за приходите и Агенция "Митници". Във връзка с преструктурирането, министърът на финансите Асен Василев, съгласувано с министър-председателя Николай Денков, днес е назначил досегашния директор на Агенция "Митници" Павел Тонев за свой съветник, съобщиха от финансовото министерство. Той ще подпомага работата по създаването на единната приходна агенция. Директор на Агенция "Митници" става досегашният заместник изпълнителен директор на ведомството Петя Банкова.

"Опитът показва, че единните приходни агенции водят до по-ефективно администриране на приходите. Сред държавите в ЕС такива са въведени в Дания, Естония, Ирландия, Испания, Литва, Полша, Португалия, Словакия и Унгария. Освен това, единни приходни агенции функционират в САЩ и Великобритания", посочват от министерството.

С друга заповед от днес министърът на финансите е назначил Илка Димова за директор на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ). Целта на промяната в ръководството е оптимизиране работата на агенцията, с цел процесите по извършване на финансовите инспекции да отговорят на най-добрите европейски практики. От министерството посочват, че Илка Димова е магистър по международни икономически отношения и има дългогодишен управленски опит във водещи финансови институции в страната. Досегашният директор на агенцията Стефан Белчев се връща в системата на Министерството на финансите.

По-късно Василев коментира обединяването така - приемането на България в сухопътния Шенген е точният момент за него, тъй като така или иначе ще има реорганизация на границите с Гърция и Румъния. До месец ще бъде изработен детайлен план как да бъде осъществено.

Приходи

От началото на годината до 19 февруари в бюджета са събрани 685 милиона лева повече от същия период на 2023 г. от данъци, осигуровки и акцизи, съобщи на брифинг министър Асен Василев. Увеличението е съответно 13.9% при данъците, 9.2% при осигуровките и 11.2% при митата и акцизите, което позволявало засега приходната част на бюджета да се изпълнява по-добре от заложеното.