Култура

Станка Желева: Националният исторически музей трябва да е в центъра на София

От Николай Лефеджиев Николай Лефеджиев Водещ

Националният исторически музей трябва да има достатъчно площ, за да разкажем събитията, с които се гордеем. Това каза в „Добро утро, Европа“ художникът Станка Желева. Тя застава зад идеята, музеят да бъде преместен в центъра на столицата с осигурен достъп до него. Настоящата сграда, според нея, е построена с други функции, а експонатите не са добре изложени.

„За сградата на ЦУМ всички знаем, че това е частна собственост. Г-н Радев, който е близък приятел с г-н Гергов, може да направи най-накрая, за своите два мандата, нещо полезно за нашата държава – да го убеди да даде безвъзмездно ЦУМ. Това са богати хора, с възможности... Това е една изключителна кауза, национална“, убедена е Желева.

„Има и други възможности. Говори се да се направи сграда – имало е проект още през 1975 г., зад Паметника на Съветската армия... Защо не митницата, която не е съвсем в центъра, но е на 10 минути пеш от него, до Централна гара“, посочи тя.

„Идеята е първо да се разбере необходимостта от такъв музей. Ние правим един комитет, започваме подписка. Хората трябва да се обединят около една идея“, обобщи Станка Желева.

 

Цялото интервю вижте във видеото.