Култура

Наградите БАФТА - „Опенхаймер“ и „Клети създания“ спечелиха най-много статуетки

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Филмът за бащата на атомната бомба е най-добрият за изминалата година според Британската филмова академия. Лентата „Опенхаймер“ получи общо 7 награди БАФТА – Кристофър Нолан спечели в категорията за най-добра режисура, Килиън Мърфи грабна статуетката за главна мъжка роля, а Робърт Дауни-Джуниър – тази за поддържащ актьор.

 

Това е невероятна чест - да се върна у дома и да получа БАФТА в тази зала, към която ме подтикваха майка ми и баща ми, за да подобря културата си.

Кристофър Нолан, режисьор на „Опенхаймер“

Много благодаря, БАФТА. Има едни важни хора, на които искам да благодаря - за най-динамичното, скромно и добро партньорство между продуцент и режисьор в Холивуд - Крис Нолан и Ема Томас.

Килиън Мърфи, главен актьор от състава на „Опенхаймер“

Другият голям победител на церемонията в Лондон беше черната комедия „Клети създания“ със своите 5 статуетки. За ролята си на Бела Бакстър Ема Стоун получи наградата за най-добра актриса. Филмът е отличен и в категориите за най-добри костюми и визуални ефекти.

Тъй като сме в Лондон, искам на първо място да благодаря на нашия инструктор, който се занимаваше с диалекта, защото играх британка във филма.

Ема Стоун, главна актриса от състава на „Клети създания“

Филмът „Барби“, който спечели най-много средства от боксофиса миналата година, не получи нито една награда въпреки петте си номинации. При документалните филми победителят е „20 дни в Мариупол“, който проследява обсадата на украинския град през 2022 година.

Това е огромна чест. Смирени сме и сме щастливи, че получихме признание за работата ни, нещо повече - трябва да продължим да говорим за това, което се случва в Украйна.

Мсистлав Чернов, режисьор на "20 дни в Мариупол"

„Опенхаймер“ и „Клети създания“ вече триумфираха на наградите „Златен глобус“, а следващия месец киноманите приковават поглед към други престижни отличия във филмовата индустрия – наградите „Оскар“, за които двата филма имат най-много номинации.