Европа

Инфлацията срещу традициите: Пекарна на 6 века се бори с цените и липсата на кадри

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

Цените на енергията и суровините поставят редица бизнеси в Европа на ръба на оцеляването. Освен инфлацията, малките предприятия страдат и от недостига на кадри. Нестабилността засяга дори бизнеси с вековни традиции, като тази виенска пекарна, основана през 15. век.

В сърцето на Виена се намира една от най-старите все още действащи пекарни в страната. Arthur Grimm е отворена още в 15-ти век, но сега пекарната се бори за оцеляване. Заради недостигът на персонал работното време трябва да бъде намалено, а цената на суровините продължава да расте.

 

В момента ситуацията е такава, че ако направя ценоразпис за днес, то той вече е релевантен за следващата седмица, защото получавам по 10 имейла от доставчици на седмица, с прогнози за увеличение на цените.  Един прост пример: маслото през ноември 2021 г. струваше под четири евро, 3,95 евро, нещо такова. Сега същото масло струва над 8 евро.

Андреас Мадерна, главен пекар

В тази ситуация експертите твърдят, че малкият бизнес страда най-много. 

“Брашното поскъпна. И преди всичко енергията стана много, много скъпа. А малките предприятия нямат възможност да поемат тези видове разходи”, казва Франсис Синабел, главен икономист в Австрийския институт за икономически изследвания.

Но шефът на пекарната Arthur Grimm смята, че инфлацията ще спадне в някакъв момент. Най-много го тревожи липсата на работници, за която изглежда, че няма незабавно решение.

“Най-много ме притеснява липсата на кадри разбира се. Инфлацията, според мен или се надявам, е просто временна”, убеден е Мадерна

“Вече сме свидетели на недостиг на служители. Особено в области, където заплатите не са много високи”, потвърждава и Синабел.

Засега тази пекарна, пропита с кулинарна история, се задържа, но само времето ще покаже дали тестото ще продължи да втасва тук.