Общество

Инж. Стефан Чайков: Излизаме на безсрочен протест с блокади на пътища в цялата страна

От Любомира Тонева Любомира Тонева Стажант

Пътният бранш излиза на безсрочен протест. Причината - липсата на решения за плащанията повече от година. 700 млн. лв дължи АПИ на бранша за извършени ремонти от 2020 г. Основният проблем е, че правителството търси вариант да не плати. Това заяви в "Добро утро, Европа" председателят на Българската браншова камара "Пътища" инж. Стефан Чайков.

Някои от задълженията са още от 2020 г. С решение на НС се признаха всички наши вземания, фирмите ги фактурираха и реално от първите 50% не са останали повече от 20% за покриване на текущи задължения, обясни Чайков.

Основният проблем е, че правителството, основно в лицето на "Продължаваме промяната", търси всякакви варианти, за да не ни плати.

инж. Стефан Чайков

Според нас, искат да фалират фирмите в пътния сектор в България. Фирмите не се фалират с политическа цел, обикновено се фалират с икономическа, допълни той.

Няма друго логично обяснение един премиер да се хвали как е спрял нещо, смята инж. Чайков.

Това, което се случва в момента, е "чист инат".

инж. Стефан Чайков

След априлската среща, в който той ни излъга, не сме разговаряли с премиера Кирил Петков, уточни инж. Чайков. От браншовата камара разговарят с екипа на регионалния министър Гроздан Караджов, но дали ще им бъде платено - яснота няма.

От утре излизаме на безсрочен ефективен протест. Ще има блокади в цялата страна, ще публикуваме карта на местата.

Инж. Стефан Чайков

Той предупреди, че ако тази ситуация продължава, от 30 септември България остава без поддръжка на пътищата. В резултат, ако на 1 октомври една кола недай си Боже катастрофира, няма кой да отиде да я прибере, освен военните, обясни инж. Чайков

Повече подробности за сложната ситуацията с липсата на средства за бранша, вижте във видеото.