Свят

Стрелба в САЩ: Един е загинал, а най-малко 22-ма са ранени

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Най-малко един човек е загинал, а други 22 души са били ранени при стрелба в щата Мисури. Нападението е станало в края на победния парад на отбора Kansas City Chiefs, който преди няколко дни спечели Супербоул. Властите съобщиха, че са оказали помощ на осем пострадали, които са били в състояние на непосредствена опасност за живота, и на седем други, които са получили сериозни наранявания. Сред ранените имало девет деца. Очаква се обаче всички те да се възстановят.

Полицията съобщи, че е арестувала трима заподозрени във връзка със стрелбата. Местни медии съобщават, че играчите на "Канзас Сити Чийфс" все още са били на сцената, когато са прозвучали първите изстрели. Нападението е накарало наблюдаващата тълпа, включително кмета на града и членове на неговото семейство, да побягнат, за да се скрият.

 

Днешният ден беше трагичен за всички. Преди малко имах възможност да разговарям със съпругата си, която каза, че сме станали част от статистиката на тези американци, които са преживели масова стрелба. Това е нещо, което е изключително проблематично за всички нас. Искам да похваля нашите полицаи, пожарникари и други, които реагираха мигновено. Трябва обаче да намерим начин тези нападения да спрат да се случват в нашата страна.

Куинтън Лукас, кмет на Канзас Сити

От своя страна президентът на Съединените щати Джо Байдън отново призова за въвеждане на по-строги мерки за контрол върху оръжията. Байдън допълни, че той и съпругата му се молят за убитите и за възтановяването на ранените. Нападението се случва в деня на шестата годишнина от една от най-известните масови стрелби в най-новата история на Съединените щати. През 2018г. в гимназия "Марджъри Стоунман Дъглас" в Паркленд, Флорида, бяха убити 17 души и други 17 бяха ранени. Стрелецът впоследствие се призна за виновен и беше осъден на доживотен затвор.