Общество

Съдът върна делото „Дебора“ на прокуратурата заради нарушения в обвинителния акт

От Euronews България Euronews България

Районният съд в Пловдив върна делото по случая „Дебора“ на прокуратурата. Това съобщи след разпоредителното заседание адвокатът на Георги Георгиев Валентин Димитров. Срещу Георгиев има три обвинения, свързани с нанасяне на телесна повреда и закани за убийство срещу Дебора Михайлова.

Причината за решението на магистратите са процесуални нарушения при изготвянето на обвинителния акт, по-точно – неясноти относно механизма на извършване на деянието, каза адвокат Димитров.

Прокурорите по делото коментираха само, че в седемдневен срок предстои да решат дали ще обжалват решението на съда.

Георги Георгиев остава с мярка задържане под стража. По-рано днес той бе докаран в съда под конвой, докато в залата вече бяха пристигнали старозагорските прокурори Десислава Калайджиева и Ивелина Кьосева, както и адвокати.

Дебора бе лаконична пред журналистите и каза единствено: "Искам справедливост!". Тя посочи, че ще коментира след разпоредителното заседание, предаде БГНЕС.

Съдия Десислава Порязова съобщи, че процесът ще протече при закрити врата, като се мотивира с това, че ще се разгласяват данни от интимния живот на Георги и Дебора.

Причината делото да бъде гледано от Районния съд в Пловдив е, че всеки един от съдиите от състава на Районен съд – Стара Загора, след определянето му за докладчик чрез системата за случайно разпределение, си направи отвод, припомня БТА.

Междувременно съдебният състав е решил гражданският иск на пострадалата Дебора Михайлова за 200 хил. лева да не се разглежда в едно с това наказателно производство.

26-годишният Георги Георгиев е предаден на съд по три обвинения. Първото е за това, че на 26 юни м.г. в Стара Загора с особена жестокост, чрез нанасяне на удар с юмрук в областта на главата и чрез нанасяне с черен макетен нож на 18 броя порезни рани по тялото, е причинил на 18-годишната Дебора Михайлова двустепенна средна телесна повреда, която е довела до разстройство на здравето, временно опасно за живота и обезобразяване на части на тялото. Деянието е извършено по особено мъчителен за пострадалата начин.

Второто обвинение е за това, че на същата дата в апартамент в Стара Загора обвиняемият принудил пострадалата да претърпи нещо противно на волята си – остригал част от косата ѝ в областта на лявата половина на главата с електрическа машинка, като употребил за това сила, изразяваща се в нанасяне на удар с юмрук в областта на лицето.

Третото обвинение е за това, че от началото на месец април до 25 юни миналата година в Стара Загора и в Казанлък в условията на продължавано престъпление Георги на шест пъти се заканил с убийство на Дебора и това заканване би могло да възбуди основателен страх за осъществяването му.

За трите престъпления максималният срок на наказанието е до 10 години "лишаване от свобода".

По случая бяха изготвени шест експертизи от над 20 вещи лица. Обвинителният акт е от 31 страници.

Инцидентът е станал в края на юни м.г., но случаят придоби широк обществен отзвук в края на юли 2023г. Сигнал за нападението е получен около 23:30 часа на 26 юни. На 31 юли Георгиев беше задържан с постоянна мярка "задържане под стража", но след налагането ѝ няколко пъти адвокатите на Георгиев искаха промяна в по-лека. Исканията не бяха уважени от окръжните магистрати в Стара Загора.

Случаят с насилието на Дебора Михайлова предизвика серия от протести в цялата страна.