Европа

Фермерският гняв в Европа не стихва, ЕК смекчава мерките

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Недоволството на фермерите продължава в редица европейски държави.

Заетите в сектора блокираха пристанището в Антверпен, Белгия, със стотици трактори и затрудниха трафика в района.

Във Франция лидерът на най-голямото обединение на фермерите предупреди, че протестите може да продължат, ако правителството не отговори на исканията за по-добро плащане и по-добри условия на труд.

В съседна Гърция премиерът Кириакос Мицотакис се срещна с представители на бранша в търсене на консенсус. Според местни медии отстъпките на държавата включват по-евтин ток за селското стопанство в следващите 10 години

Днес Европейската комисия прие регламент, който частично освобождава някои фермери от правилото да не използват част от обработваемата си земя. Така обичайно трябва да гарантират биоразнообразието и възстановяването на почвата.

Това отговаря на няколко искания от държавите членки за повече гъвкавост, за да се отговори по-добре на предизвикателствата, пред които са изправени фермерите в ЕС. Наредбата влиза в сила от 14 февруари и ще се прилага със задна дата от 1 януари тази година.

Олоф Гил, говорител на Европейската комисия

Изключението важи само за 2024 година и беше предложено миналия месец. Земеделците ще могат да кандидатстват за субсидии и без да изпълняват изискването да оставят най-малко 4% от обработваемата си земя под угар.

Мярката важи за всички, които отглеждат култури, обогатяващи почвата с азот, включително леща и грах, както и за междинни култури, като например някои фуражи.