Общество

Протестът на земеделците блокира центъра на София, фермерите настояха за оставката на Кирил Вътев (Обновена)

От Камелия Колева Камелия Колева Журналист

Протест на фермери от 26 земеделски организации блокира центъра на София. Протестиращите настояха за оставката на министъра на земеделието Кирил Вътев. Стигна се и до напрежение след като представители на сектора опитаха да нахлуят в Министерски съвет и да връчат на премиера Николай Денков исканията си.

„За голямо съжаление, аз не знам дали тези хора, които подписаха това споразумение, мога да ги нарека колеги. Те направиха по незнайни причини един ПР на министър Вътев. Те си мислеха, че са постигнали голям успех с това споразумение, но това са една частица от проблемите в целия сектор „Земеделие“, каза по-рано в ефира на Euronews Bulgaria Бойко Синапов, председател на Обединени български животновъди.

 

Вижте още във видеото:

 

 

Да се удвои помощта за секторите "мляко", "плодове" и "зеленчуци", да отпадне таванът на украинската помощ, да отпаднат данъците върху субсидиите, да се промени стратегическият план, да отпаднат някои от административните тежести върху земеделците – това са някои от исканията на протестиращите. Най-основното сред тях е оставката на земеделския министър.

Напрежението на протеста ескалира след като представители на протеста опитаха да влязат в Министерския съвет, за да връчат на премиера Денков исканията си. В крайна сметка бяха допуснати четирима от тях, които обаче не са срещнали лично с Денков. Затова протестите на 26-те организации ще продължат и утре. Въпреки че премиерът отказа да приеме представителите на сектора, той коментира днешния протест.

„Оставката на ресорния министър Кирил Вътев не е основа за преговори, категоричен беше той. Министър-председателят призова протестиращите, ако имат допълнителни искания извън вече подписаното споразумение, „да ги оформят по правилния начин“, за да бъдат обсъдени на среща с правителството.

Същевременно Кирил Вътев се срещна с друга част от браншовите организации. На срещата е било постигнато съгласие, съобщиха от пресцентъра на ведомството. От своя страна представители на присъствалите на разговорите асоциациите заявиха, че спират протестите до подписване на документа.