Политика

Елена Дариева, социолог: Нови избори са малко вероятни и крайно нежелателни

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Новите избори са, на първо място, малко вероятни. По-същественото е, че са крайно нежелани – както от партиите и политиците, така и от гражданите. Така социологът Елена Дариева отговори на въпроса какво предстои – ротация или нови избори.

 

Ето какво още сподели тя:

В началото на тази година под 30% от българите казват, че предпочитат предсрочни избори пред вероятността ротацията да проработи. А 41% са на мнение, че кабинетът трябва да продължи своя живот.

Свидетели сме на една битка за надмощие и за влияние между политическите сили.

Президентът се опитва да инструментализира ролята на министрите като проводници на партийните интереси. От друга страна, той от първия ден на този кабинет се е обявил като негов антагонист. А също използва и трусовете около предстоящата ротация.

Столичният общински съвет беше изправен пред един изключително труден казус – след като три месеца не успяха да разсекат Гродиевия възел за избор на председател, беше надвиснала угрозата от предсрочни избори. Смятам, че това доста форсира взаимоотношенията и действията вътре в местния парламент. Но това, което страничните наблюдатели не очаквахме, беше след консолидацията около избора на председател на СОС, да се стигне до разместването на пластовете при избора на комисиите.

 

Цялото интервю вижте във видеото.