Ела в...

„Ела“ на Еверест

От Живко Константинов Живко Константинов Водещ

8848.86 метра. Толкова е височината на покрива на света. Най-високата точка на Земята. Върхът-първенец Еверест. Най-високата планина на планетата пронизва въздуха и се извисява над облаците.

След минути ще ви покажа най-лесният начин да видите с очите си първенеца по височина на планетата. Буквално на една ръка разстояние от прозореца на самолета. Преживяване, което ще ви остави без дъх! Ще станете свидетели на фантастични хималайски върхове, езера и ледници с гарантирано място до прозореца! Но преди това малко повече за най-високия от 14-те най-високи планински върхове на Земята!

Тибетското му име Джомолунгма означава „Богинята майка на Земята“. Санскритското име Сагарматха означава буквално „Връх на небето“ или „Високо в небесата“. Върхът е кръстен на името на сър Джордж Еверест - британски генерал-геодезист на Индия. Еверест има формата на тристранна пирамида. Самият връх е с твърд като скала сняг, покрит със слой по-мек сняг, който се колебае годишно с около 5 метра и половина до 6 метра.

 

Повече гледайте във видеото.