Политика

Пеевски предупреди за риск от предсрочнен вот, Петков не отстъпва за министерския пост във Външно

От Euronews България Euronews България
Petkov Atanasov Conev Peevski2

Председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски обяви пред журналисти, че десните прекаляват с желанията си за постове и предупреди, че това може да доведе до предсрочни парламентарни избори. Като проблем за сглобката в момента се очертава при кого да отиде поста на външен министър. „Това министерство трябва ясно да се каже, че е на ГЕРБ. Тук е просто прекомерното желание на ПП-ДБ да вземат още едно министерство. Те ако вземат още едно министерство, са взели всичко? Какъв е смисълът от тази ротация?“, каза Пеевски.

Според него е нужно да се запазят парламента и правителството, защото са стабилни и евроатлантически ориентирани. Но смята, че амбицията на десните премиерът Николай Денков да оглави МВнР след ротацията може да доведе до политическа криза и нови избори за депутати.

"Просто трябва да се направи следното – да се изпълни договорката, г-н Денков да си отиде в образователното министерство, а ГЕРБ да решат кой искат да бъде в Министерство на външните работи. Нещата, колеги, аз виждам в медиите, че ПП-ДБ се опитват да ги изопачат. Няма никаква претенция от ГЕРБ да вземе министерството. Това министерство, колеги, трябва ясно да се каже, че е на ГЕРБ и ГЕРБ могат да решат какво да се случва", посочи той и допълни, че "тук е просто непрекомерното желание на ПП-ДБ да вземат още едно министерство", предаде БГНЕС.

ПП: Разговорите за новия кабинет да продължат

Разговорите за новия състав на кабинета трябва да продължат. Нека успокоим всички, че ще има правителство в този формат след 6 март. Това каза пред БТА от своя страна съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков, който беше гост на първия маскараден фестивал "Джамала" в Кюстендил.

"Ние ще изпълним нашите обещания, че ще подкрепим Мария Габриел, и наистина вярваме, че ротацията трябва да е огледална - Мария Габриел да е с най-високия пост в държавата – премиер, а акад. Николай Денков да стане външен министър. Тази ротация ще даде възможност не само сега, но и за следващи ротации да имаме един и същи отбор и за външната, и за вътрешната политика, което мисля, че е важно за България", каза Петков.

Той посочи, че до 6 март ще се чуват различни знаци, но според него това искане е адекватно. Ако ГЕРБ имат други претенции за другите министри, трябва да го да кажат. "Трябва да си кажем честно, че министърът на МВР е към тях, въпреки че твърдят, че те нямат никакви министри", каза още Петков. Той посочи, че стабилността е важна за България, а като бивш премиер смята, че съвместяването на този пост с министерската работа е почти невъзможно.

"Сигурен съм, че няма смисъл да се вкара нов човек в ролята на външен министър, защото външната политиката трябва да носи продължителност и отборност. Мария Габриел и Николай Денков работят добре и затова вярвам, че това ще е най-разумното решение", допълни той.