Спорт

Марко Одермат спечели гигантския слалом в Банско

От Euronews България Euronews България
Odemart BGNES Снимка: БГНЕС

Швейцарецът Марко Одермат спечели гигантския слалом в Банско, кръг от Световната купа по алпийски ски, предаде БГНЕС. Двукратният носител на големия кристален глобус бе взел всички пет състезания в тази дисциплина през сезона и днес показа и на българската публика, че е без конкуренция в момента.

26-годишният швейцарец натрупа сериозна преднина още в първия манш, когато бе по-бърз с 35 стотни от норвежеца Александър Стен Олсен и с 47 стотни от Мануел Фелер от Австрия. Призовата тройка се запази и след втората част на състезанието, като Олсен постави под напрежение Одермат, поставяйки най-добро време преди спускането на швейцареца, с което трябваше да завърши надпреварата.

Одермат обаче демонстрира хладнокръвие и класа и стигна до 34-та победа в кариерата си в Световната купа.

Носителят на два малки глобуса в гигантския слалом остави на 0.91 секунди зад себе си Олсен, а третият в крайното класиране Фелер остана на повече от секунда от победителя. Впечатляващо бе, че Одермат даде водещо време в първия манш и трето време във втория. Той постига девета поредна победа в гигантския слалом, с което изравнява рекорда на легендарния Алберто Томба.

Одермат вече има 286 точки на върха в класирането на дисциплината пред втория Филип Зубчич, който днес финишира девети. В генералното класиране авансът на швейцареца е цели 822 точки пред Сиприен Саразен от Франция.

Утре в Банско ще се проведе и слалом с участието на Алберт Попов и Калин Златков.