Общество

Около 500 деца годишно се раждат у нас с вродени сърдечни малформации

От Euronews България Euronews България

От днес до 14 февруари в Националната кардиологична болница ще се извършват безплатни прегледи за пациенти над 18-годишна възраст с вродени сърдечни малформации. Това е и единственият център, в който се извършват диагностиката и високотехнологичното лечение на деца с такива диагнози.

В България годишно се раждат около 500 деца с вродени сърдечни малформации, като поне половината от тях трябва да се оперират в детството. От клиниката по детска кардиология искат профилактичните прегледи за деца със сърдечно-съдови заболявания да станат задължителни. 

По принцип профилактичните прегледи на деца със сърдечно-съдови заболявания не са включени в задължителните прегледи,които се реимбурсират от Здравната каса. Това, което искаме е всяко дете до 6-месечна възраст да има кардиологична консултация и ехокардиография, с която да се установи състоянието на сърдечно-съдовата система, да се открият някои вродени сърдечни малформации, които не са били открити в периода на новороденото и ранна кърмаческа възраст.

Доц. Анна Кънева, началник на Клиниката по детска кардиология

Единствената неправителствена организация, която подпомага на хората с вродена сърдечна малформация в България е “Детско сърце”. Нейната цел е да помага на деца и възрастни с това заболяване да подобрят тяхното качество на живот, да дава покрив на тези в нужда  и да информира обществото за сериозността на болестта. 

Опитваме се по всякакъв начин да помогнем на децата, които имат такива вродени заболявания, да се почувстват малко по-интегрирани, защото всъщност това, което забелязваме е, че тези деца имат изключително ниска емоционална интелигентност. Те са много умни, защото основно си седят вкъщи, не играят с други деца навън, но едновременно с това трудно общуват и се чувстват доста самотни. Това което направихме, имахме заедно с Испанската организация такъв проект, те са издали тези комикси, които са изключително интересни, направени са точно за деца, които са в тийнейджърска възраст - най-трудният период за тях, и се опитва да им покаже, че нито са сами, нито имат повод за притеснение от състоянието им и всъщност могат да живеят един доста пълноценен живот, въпреки тяхното вродено сърдечно заболяване.

Цветослав Найденов, заместник-председател на Асоциация “Детско сърце”

Новата цел на асоциацията е да създадат здравен паспорт на всеки със заболявания, в който е описано неговото състояние и контакти на лекари, които го третират, в случай на спешност.