Добро Утро, Европа

Явор Гърдев: България за македонците се превръща в душманин

От Георги Колев Георги Колев Редактор

България във въображението и съзнанието на македонците се превръща в основния душманин.
Това каза в студиото на Euronews Bulgaria режисьорът и съосновател на Българо-македонския клуб за приятелство Явор Гърдев.
Изострянето на разговора, който съществува вече дълги години - от Втората световна война насам, вече има травматичен характер. Според него, пътят на меката дипломация е най-важният и най-възможният. Българската страна обаче е избрала твърда дипломация.

 

Тази твърдост води до последствия, за които не мисля, че всички си дават сметка. Тя води до отношения, които няма да могат да бъдат поправени на психологическо ниво. Колективното съзнание е силно травматизирано от България и няма да може да бъде преодоляно много дълги години, повече отколкото си мислим.

Явор Гърдев

По думите му, дори на ниво на политическото придвижване да има някакви компромиси, които да водят до взаимно удовлетворяване, в съзнанието за години напред ще остане вътрешният страх, вътрешната заплаха и негативното отношение, свързано с тях. Не говорим за безразличие или необич - става дума за отвращение, каза Гърдев.
Проблемът с доверието между двата народа е отрицанието на тяхната идентичност. Никой човек на света няма да се чувства добре, ако му бъде отречено, че съществува като такъв, какъвто сам се възприема. Върпосът на самоидентификацията е най-болезненият въпрос, даже по-болезнен от териториалния. В този смисъл мисля, че проблемът с България е по-голям от този с Гърция, върпеки че Гърция вече регламентира идентичността на античното културно наследство към себе си и така да се каже го забрани на македонците. Независимо от това виждате, че по демонстрациите звездата от Виргина се ползва, независимо от това какви са клаузите на договора с Гърция. Така че едно силово решение от страна на България, дори да бъде проведено, дори Македония да признае Самуиловото царство и революционерите от БМОРК, ВМОРО, ВМРО и т.н. за хора с българско съзнание, македонците вътрешно ще продължават да отричат този факт, каза още режисьорът. Това не може да бъде постигнато силово и отвън. Имаше един период преди Ковид кризата, в който нещата бяха по-спокойни и македоската страна беше по-склонна да признае определени исторически факти, но сега е радикализирана, допълни той.

 

Хората на изкуството могат много да помогнат, но без да се залага свръхмного на това. В нормалното общуване и опита да разбереш другия има много по-голям шанс да се сближите, отколкото чрез доктрианални или договорни взаимоотношения.

Явор Гърдев

Вижте целия разговор във видеото.