Свят

Над 100 са жертвите на горските пожари в Чили

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Най-малко 112 души са загинали в горските пожари в чилийския регион Валпараисо. Това съобщиха местните власти. Президентът на страната Габриел Борик обяви извънредно положение и заяви, че ще предостави "всички необходими ресурси" за справяне със ситуацията. Смята се, че това е най-смъртоносният горски пожар в историята на нацията. Много от загиналите са били на почивка в крайбрежния регион, непосредствено преди избухването на пожарите.

От своя страна министерството на здравеопазването въведе здравна тревога. Те призоваха да се преустановят плановите операции и да се разреши създаването на временни полеви болници. Студенти по медицина, които са към края на обучението си, пък ще бъдат наети, за да помогнат за намаляване на натиска върху здравните служби. Спасителните отряди се затрудняват да достигнат до най-тежко засегнатите райони, а чилийското правителство призова хората да не пътуват до засегнатите райони. 

Знаем, че броят на загиналите ще нарасне значително. Данните, които предоставяме, са за тези, които са потвърдени от медицинските служби.

Габриел Борик, президент на Чили

Повече от 1300 военнослужещи са били изпратени за изпълнение на различни задачи в района. На територията на страната са били регистрирани 34 активни пожара и 43 контролирани. Около 1 600 души пък останаха настанени в приюти. До момента в Чили са изгорели над 43 000 хектара, според предварителните данни за пожароопасния сезон.