Общество

Димчо Добрев, Хелимед сървиз: Медицинските хеликоптери ще оказват помощ в рамките на час

От Николай Лефеджиев Николай Лефеджиев Водещ

Първият от общо шест хеликоптера за спешна медицинска помощ по въздух от няколко дни е в България. Официално беше представен на 2 февруари на летище Враждебна. До момента са сертифицирани три медицински площадки – на болницата „Уни хоспитал“ в Панагюрище, „Св. Марина“ във Варна и  „Света Анна“ в София. Вече функционира и Центърът за спешна медицинска помощ по въздуха, подготвени са три медицински екипа, които заедно с пилотите ще дават дежурства.

Сега предстоят някои административни процедури, които са свързани с финалното приемане на хеликоптера от страна на Министерство на здравеопазването. Това каза в ефира на „Добро утро, Европа“ изпълнителният директор на Хелимед сървиз Димчо Добрев. Той обясни, че летателното средство ще бъде пререгистрирано у нас, ще му бъдат направени и всички необходими сертифициращи процедури – за летателна годност, за шум и др.

Добрев обясни, че след като минат всички регистрации, предстои вътрешно обучение на всички пилоти, които ще работят с въздушната линейка – всеки пилот ще лети поне 10 часа с италиански инструктор.

Подаването на сигнал, че има нужда от медицински хеликоптер ще бъде чрез системата на спешния телефон 112, Министерство на здравеопазването е изградило център за спешна медицинска помощ по въздух, който има централа с компетентен медицински персонал. Те ще преценяват дали даден пациент има нужда от спешна медицинска помощ по въздуха, дали той е в такова състояние, че да може да бъде транспортиран по въздух.

След това се взима и решение кой хеликоптер от коя база да бъде изпратен, за да окаже помощ на пациента, обясни още Димчо Добрев. Той обясни, че шестте бази, в който ще бъдат разположени въздушните линейки са подбрани така, че да покриват територията на цялата страна в рамките на т.нар. „златен час“ – около 30 минути за прелитане и стигане до спешния случай, както и 30 минути за транспортиране на пациента в болнично заведение.

Целия разговор вижте във видеото.