Икономика

Как шофьорите приемат покачването на цените на горивата у нас през последните дни?

От Euronews България Euronews България

Плавен ръст в цените на горивата през последните седмици. Според експерти причина за това са трусовете на международните пазари, причинени от кризата в Близкия изток. От Националното сдружение на малките търговци на горива прогнозират, че след март, когато отпадне режимът на дерогация у нас, цената за литър бензин ще надмине 3 лв. 

Репортаж на кореспондентите ни от Велико Търново.

25-годишният Илия Манолов е шофьор от 4 години. След като живее в София и Пловдив, решава да се премести в малък град до Велико Търново, като всеки ден пътува по 50 километра за да стигне до работата си. При еднакъв всекидневен маршрут Илия отчита, че за последния месец е дал повече пари за гориво спрямо обикновения разход.

Реших, понеже съм семеен с детенце, да се преместя в по-спокойно място - Дряново и работя в Търново. Всеки ден пътувам на мои разноски и смятам, че това поскъпване на горивата ...месечно този скок на горивата ще ми се отразя всячески! Търговците на горива регистрират леко повишение на цените у нас, но заради дерогацията за руски петрол те продължават да са по-ниски от средните за Европа.

Илия Манолов

..каквото повишаване да говорим на цените, то е в рамките на цените в следствие на дерогацията, тоест говорим за ниски цени на горивата, в сравнение с европейските. Нормално е в условията на международната обстановка и несигурност, всички тези сътресения на международните пазари макар и в начална фаза, няма как да не се отразят и на цените на България.

Николай Николов, председател на Националното сдружение на малките търговци на горива

От Сдружението на малките търговци на горива са категорични, че след отказа на България от дерогацията, цените на бензина и дизеловото гориво ще се повишат над 3 лева за литър.

 

 

За сериозно покачване на цени можем да говорим след края на март, когато започне рафинерията да работи с друг петрол, не руски, на който цената е по-висока...Няма как рафинерията ако работи с по-скъп петрол, не руски, няма как това да не се отрази на крайният продукт, със сигурност ще има повишение на цените.. Ще имаме едно предимство- тъй като не всяка държава има рафинерия, а ние имаме и това ще помогне цените да бъдат поносимо по-ниски в сравнение с европейските...няма цени под 3 лева в Европейския съюз! ...въпросът е дали ще бъде плавно, колко плавно всеки да си подготви бюджета!

Николай Николов

Разбира се,че ще се подготвя, ще го имам предвид това поскъпване.. Според мен държавата трябва да помисли за младите семейства както съм аз и други и да има преференциална цена , отстъпка на горивото, ваучери също е вариант...

Илия Манолов

Според Николов обществото не е напълно наясно защо спираме да се възползваме от дерогацията, която Европейската комисия предостави на България за повече от година. Според него това ще засегне най- вече крайните потребители.