Общество

Какви са предимствата и недостатъците на онлайн обучението?

От Елена Танева Елена Танева Кореспондент

Броят на болните учители и ученици в Бургас расте, а областният противоепидемичен щаб реши ваканцията да бъде от 1-ви до 6-ти февруари.  Повечето родители предпочитат удължаване на ваканцията с още няколко дни. 

Огнян Маринов дълго е работил като учител по български и литература и също смята, че за да задържи вниманието на децата е по-добре учителят да е пред тях, а не пред монитор. И да бъде здрав. Подчертава обаче и приноса на онлайн обучението.

През ковид кризата преди две години точно онлайн обучението ни спаси от нулева учебна година.  

Огнян Маринов

За непресъственото обучение обаче учителите признават, че е по-неефективно от грипна ваканция. Първо, защото ангажира родителите и създава им много проблеми, второ болни деца и болни учители на компютрите също показа че не е ефективна работата, казва Огнян Маринов.

Това е мнението и на повечето от родители в Бургас. Невена е с две деца, а по време на грипната вълна предпочита паркове, избягвайки струпването на хора.

Тя вече е натрупала опит в онлайн обучението през ковид периода, когато синът ѝ Христо е трябвало да стои у дома на компютъра. 

Проверка сочи, че желанието на родители и ученици от първи до седми клас е ваканцията да бъде удължена с няколко дни. Така в клас ще се завърнат повече здрави ученици и учители. В момента в Бургас броя на болните възпитатели доближава високия ръст в София област. 

За Euronews България, Елена Танева