Европа

Има сделка: Унгария свали ветото за пакета на ЕС от 50 млрд. евро за Украйна (Обновена)

От Euronews България Euronews България

Само около два часа след началото на дискусиите днес европейските лидери успяха да се договорят за помощта за Украйна.

Ветото на Унгария беше преодоляно след седмици дискусии и съображения от страна на премиера Виктор Орбан, който през декември заяви, че няма да подкрепи пакета от 50 млрд. евро. Именно това наложи и днешната извънредна среща на Европейския съвет.

Новината за постигната сделка съобщи в X председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Средствата за Украйна ще бъдат отпуснати, като част от дългосрочния бюджет на блока в периода до 2027 г. От тях 17 млрд. евро са безвъзмездни, а останалите 33 млрд. евро са под формата на заеми. Според Шарл Мишел това означава стабилно, дългосрочно, предвидимо финансиране за Украйна.

На заседанието в Брюксел присъства и българският премиер Николай Денков.


„Това ще се отрази на нашите легитимност, доверие и предсказуемост, защото сигурността на Украйна е сигурност и за Европа“, заяви председателят на Европейския парламент Роберта Мецола.

Можем и трябва да направим повече, за да подкрепим Украйна. Става дума за най-голямата заплаха за европейската сигурност. Ако не го направим, ще платим по-висока цена.

Жозеп Борел, върховен представител на ЕС по външните работи и сигурността

По-рано източници на Financial Times съобщиха, че Европейският съюз е подготвил план, насочен срещу икономиката на Унгария, който да застраши местната валута и да срине доверието на инвеститорите. Преди началото на днешното заседание Орбан разговаря с лидерите на Германия, Италия и Франция, както и с председателите на Европейската комисия и Европейския съвет.

Украинският президент благодари на лидерите за постигнатата сделка. По думите му тя ще помогне за икономическата стабилност на страната му. В Брюксел се проведе демонстрация в подкрепа на Киев.