Добро Утро, Европа

Проф. Радослав Гайдарски: Без Народно събрание не могат да се решат редица важни въпроси на държавата

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

За да посочи датата 15 август, Корнелия Нинова имаше основание – трябваше да се приемат закони. Без Народно събрание не могат да бъдат решени редица важни въпроси на държавата.“ Това каза в ефира на „Добро утро, Европа“ проф. Радослав Гайдарски, член на Изпълнителното бюро на БСП и бивш здравен министър, по въпроса докога БСП ще държи мандата за съставяне на правителство.

Не разбирам какъв е тоя зор да се върне мандата „час по-скоро“. Трябва да се постъпи разумно. Аз мисля, че днес нашето Изпълнително бюро ще вземе едно разумно решение, за разлика от онези партии, които се оглавяват от т. нар. топ водачи. Ние обикновено дълго време разсъждаваме в този наш колектив – Изпълнителното бюро, с различни становища, мнения и накрая излизаме с едно решение“, поясни проф. Гайдарски.

Не ставаше въпрос да се уреждат лични въпроси, особено егоистични интереси на водачи на отделни партии, а трябваше да се вземе едно решение в полза на държавата. Това решение беше да се състави едно правителство, което да приеме, и разбира се, че трябва да работи и Народното събрание, да се приемат законите, които са необходими. А вие виждате, че разни елементи, които непрекъснато се бият в гърдите за това, че едва ли не те са хората, които биха оправили държавата, непрекъснато правят така, че спъват развитието на нашата държава. Демокрацията ни куца – яко, яко, яко, смята социалистът.

Единият е Слави Трифонов – една личност, която просто съсипа последните месеци, последната година държавата, посочи бившият здравен министър. Според него лидерът на ИТН е „един чалгаджия, който страда от мания за величие“.

В едно семейство могат да живеят 20 или 30 години хората заедно и накрая разбират, че не са били съвместими. При нас (в коалицията – бел. ред.) се получи същото. Само че ние не говорим за 20-30 години, а за няколко месеца. Опитвахме се да бъдем заедно, но мисля, че целият народ разбра за какво става въпрос. Жалкото е, че младите хора се увлякоха по една личност, която не знам дали биха го избрали и за кмет на селото. Така проф. Гайдарски обясни разрива между вече бившите коалиционни партньори.

Интересното е, че по всички телевизии, радиа, вестници и т.н. се казва – „да се върне веднага, ама веднага да се върне мандата“. Какво ще спечели държавата, попита социалистът.

Има въпроси, които трябваше да бъдат решени – например КПКОНПИ. Европа няма да ни прости тия неща, които правим, убеден е членът на ИБ на БСП.

Цялото интервю вижте във видеото.