Свят

Знаменитости като Тейлър Суифт са най-чести жертви на фалшиво съдържание

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Заради плъзналите онлайн фалшиви изображения на Тейлър Суифт, социалната платформа "Екс" спря някои търсения с името на поп звездата. Опити за намиране на името й без кавички в "Екс" водеха до съобщение за грешка и подкана към потребителите да опитат отново.

Повечето от дийпфейк изображенията на Суифт бяха със сексуално и обидно съдържание.

Изследователи на дийпфейк съдържание откриха десетки изображения, генерирани от изкуствен интелект, като най-широко споделяните бяха свързани с американския футбол, визирайки връзката на певицата с играча от "Канзас Сити Чийфс" Травис Келси.

Фалшификати, които вредят на имиджа на Тейлър по особено неприятен начин.

 

 

Случаят с Тейлър Суифт е грозна версия на тенденция, която се наложи в последните години. Основните мишени са жени. Използва се като много неприятна и брутална форма на преследване на жените и експлоатиране на техния образ. Може да се използва за отмъщение... Има техники, с които хората и най-вече мъжете, могат да използват дълбоки фалшификати, за да измамят и оклеветят жени, които познават.

Доминик Лийс – експерт по дийпфейк съдържание 

Знаменитостите като Тейлър Суифт и корейски поп изпълнители са най-чести жертви на дийпфейк съдържание, но под прицела на отмъстители могат да попаднат много обикновени жени.

Сравнително лесно е на телефона да се инсталират приложения, които генерират фалшиви образи – с ниско качество, но достатъчно убедителни, за да нанесат пряка вреда на обекта на атаката.

Към момента се разработва технология, която може да идентифицира дийпфейк съдържание.

Но тъй като изкуственият интелект се развива постоянно и става все по-усъвършенстван, как можем да сме сигурни, че това, което виждаме, е истинско?

 

 

Ако гледате видеоклип на телефона си и изображението е свито, това е реален индикатор, че може да е дийпфейк, тъй като тази технология трудно може да създаде изображения с висока разделителна способност. Тя работи при доста ниска разделителна способност, поради което екранът се свива. Освен това има други неща, свързани с човешкото лице, които дийпфейк трудно може да направи. Например мигането с очи. Фалшиви изображения с лошо качество не мигат.

Доминик Лийс – експерт по дийпфейк съдържание 

Експертите казват, че борбата със злонамерената употреба на технологията за дийпфейк съдържание изисква координация на глобално ниво.

Фалшивите изображения на Тейлър Суифт вероятно са създадени от дифузионни модели, вид генеративен изкуствен интелект, който може да произведе нови, фотореалистични изображения от писмени указания.

В ЕС отделни части от новото законодателство включват разпоредби за дийпфейк.

Законът за дигиталните услуги, който влезе в сила миналата година, изисква от онлайн платформите да предприемат мерки за ограничаване на риска от разпространение на съдържание, което нарушава "основни права" като неприкосновеност на личния живот и публикуване на изображения "без съгласието на изобразявания".