Общество

Експерт: И старите, и новите асансьори, не са безопасни заради липса на контрол

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Държавата и агенцията за метрологичен и технически надзор започват активна работа за въвеждане на мерки за обезопасяване на асансьорите у нас. Това съобщи в „Добро утро, Европа“ Николай Маринков, главен секретар на Българската асансьорна асоциация. За целта трябва да се промени законодателството, свързано с експлоатацията на тези съоръжения, посочи той.

Той подчерта, че средната възраст на асансьорите у нас е 50 г, а през всички тези години не е правено обновяване. Това е най-често използваният транспорт не само в България, но и по света, допълни Маринков.

Заради липсата на контрол, според Маринков, и старите, и новите асансьори, не са безопасни.
В съседната ни Сърбия – всички асансьори са оборудвани с кабинна врата, която се затваря автоматично, което е направено преди 30 г. Сърбия има допълнителни десетки мерки за обновяване и за сигурност на асансьорите, даде пример той.

Правителството се активираха и искат нормативно да се променят нещата и обезопасяване на старите асансьори в България. Трябва да се въве този нов стандарт, дават се разумни срокове, да се преведат тези съоръжения с европейските стандарти по сигурност.

Целия разговор във видеото.