Европа

Френският премиер обяви мерки за туширане на недоволството на фермерите

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

41 000 трактора и 72 000 фермери – това са числата в масовите протести на работещите в селското стопанство във Франция. Недоволни от покачващите се цени и намаляването на държавните субсидии, фермерите блокираха пътища и магистрали в 85 департамента.

В петък премиерът Габриел Атал обеща да опрости бюрократичните процедури при кандидатстването за субсидии и да запази данъчните облекчения върху дизела за селскостопанските машини.

Решихме да поставим селското стопанство над всичко останало. Това е важен ден за целия сектор, за нашите фермери, както тук, в регион Окситания, така и в цяла Франция.

Габриел Атал – премиер на Франция

Атал призна, че законодателството не защитава достатъчно сектора от нелоялната конкуренция и обеща да окаже максимален натиск върху годишните преговори между производители и дистрибутори.

След обещанията на премиера фермери обявиха, че ще премахнат бариерите по някои магистрали, но протестното движение все още не е приключило.

Хората смятат, че фермерите отиват в нивите си и отглеждат култури, но ние също трябва да продаваме нашата продукция. Сами сме в стопанствата, с изключение на може би един временно зает служител, така че трябва да управляваме самата компания, трябва да се срещаме с банките, застрахователните компании, трябва да се справяме с изискванията на Общата селскостопанска политика, трябва да се грижим за тракторите, да ги ремонтираме. Не остава никакво време да се занимаваме с административна работа.

Стефан Беснар – производител на органични продукти

Освен във Франция протести на земеделски производители има още в Германия, Румъния, Литва и Полша – те са продиктувани от високите цените на дизел и изискванията за намаляване на емисиите на азот и парникови газове.

„Фермерският въпрос“ вероятно ще стане основен в кампанията за изборите за Европейски парламент през юни. Експерти смятат, че крайнодесните партии ще се опитат да използват гнева в селските региони, за да спечелят политически дивиденти.