България

Перник очаква над 100 хиляди посетители за Международния фестивал на маскарадните игри "Сурва"

От Стефан Борисов Стефан Борисов Репортер

Заради фестивала на маскарадните игри „Сурва”, БДЖ пускат допълнителни влакове, за да може повече хора да стигнат до миньорския град. Предвидени са допълнителни вагони. Очаква се близо 100 хиляди уши да посетят Перник в празничните дни. 

„Сурва” е древен езически обичай, който гони злите сили, за да ни пречисти за нов живот. Традиционният за пернишкия край празник се провежда през януари, когато колоритни сурвакари под ритъма на чанове, гайди и тъпани отбелязват вярата в това, че новата година ще е още по-плодородна и по-здрава.

Подготовката на костюмите започва месеци предварително. 

Характерни за кукерските костюми са тежките звънци, с които се гони злото и голямата маска. Костюмите се изработват  предимно от кожи с къси косми, но все повече навлизат и такива с дълги, заради това че са по-красиви и атрактивни. За маските лятото се търсят върбови коруби покрай реката за лице на маската.

„Аз съм трето поколение сурвакар, майстор на маски. Повече от 50 години моята фамилия Йорданови прави кукерски маски, всички тези са мое дело и на моят баща. Продължаваме тази традиция, повече и повече млади хора се свързват с мен искат да научат повече за нея, споделя с гордост един от участниците,  Людмил Йорданов.

Ритуалът започва вечерта на 13 януари около огнище  в центъра на селото. Според преданията, колкото по-голяма е кладата, толкова по-надалеч ще избяга злото. 

В ранни зори на 14 януари кукерската група се събира на центъра на селото и започва обиколката на къщите.

Местните ревностно пазят традицията жива и я предават и на по-младите поколения.

Най-малкият е на 5 години, а най-възрастният  - на 73 години. 

Този сурвакарски обичай е в включен в списъка на нематериално културно наследство на ЮНЕСКО, а традицията повелява стопаните на къщите, през които кукерите минават, да ги посрещнат с обилна трапеза.

Магията на обичая и изящните костюми се събират за 30ти пореден път в Перник за юбилейното издание на Международния фестивал на маскарадните игри "Сурва".