АвтоФест

Рали Монте Карло – усеща се като световното по футбол

От Ангел Харизанов Ангел Харизанов Водещ
421895385 789567589873149 3109294480747733078 N

Вчера бе даден стартът на сезон 2024 в Световния рали шампионат WRC с първия ден от Рали Монте Карло. Това събитие от календара обаче, всяка година се превръща в празник за моторните спортове в Европа и привлича фенове от всички точки на Стария континент и света!

Защо? Първо заради местоположението си в централната част на Европа и всички са в очакване да видят новостите за сезона и най-вече заради емоцията - първите два етапа от четиридневното изтезание от сух асфалт, сняг и лед са вечерни от години назад и феновете озаряват планинските отсечки с всевъзможни светлини, факли и пиротехника.

Това създава сцени, които трудно могат да се опишат, а най-близката аналогия са тежките футболни дербита, но от онези, в които съдията се чуди дали да спре мача. 

Но да стигнем до резултата - британецът Елфин Евънс излезе начело след двата етапа - Тоард/Сен-Жение и Байон/Брезие с обща дължина от близо 50 километра, като преднината му пред втория е цели 15.1 секунди. Трети пък, е деветкратния победител - Себастиан Ожие. Монте Карло обаче, се е доказало като достатъчно непредсказуемо и всичко ще се реши във финалния етап и може би най-известния в света - Кол де Турини!