Общество

Не използвайте служебните си пощи за регистрация в ненадеждни сайтове, съветва киберексперт

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Случаят с изтеклите в четвъртък пароли на държавни електронни пощи не е кибератака. Това заяви в студиото на „Добро утро, Европа“ експертът по информационна сигурност Любомир Тулев. Той посочи, че казусът няма връзка с НАП, откъдето през 2019-а изтекоха данните на повече от шест милиона българи.

„Пуснат е един масив, колекция от пароли, които са изтичали по принцип през годините, тоест това не е нещо ново. Има 6.2 млн. уникални реда – потребителско име и парола. Някой сега си е направил труда да компилира изтекли данни през годините, но сред тях има около 1 млн. действащи имейли и пароли“, обясни експертът.

Тулев посъветва да не използваме служебните си пощи за регистрация в недоверени сайтове, както и да защитим имейлите си и да използваме различни пароли.

Добра практика е смяна на парола и неизползването на нашата служебна поща за регистрация в торент сайтове, пазаруване и т.н. Дори може да си създадете пощенска кутия само за такива цели, в която нямате нищо ценно и служи за регистрация в подобни сайтове, които някой ден биха били хакнати, но това да не ви засегне.

Любомир Тулев, експерт по информационна сигурност

Тулев посъветва още да използваме двуфакторна верификация, за да имат нашите данни по-високо ниво на защита.

„За хакерите са много важни потребителското име и парола, тоест креденшълите, защото е много вероятно те да са активни за някъде другаде – примерно за корпоративната среда, а тогава вече може да се достъп до изключително ценна информация“, посочи киберекспертът.

„Това е целта на хакерите – да събират подобна информация, след това я продават. В тъмния интернет цената на пробити наскоро креденшъли може да достигне 10 000 долара“, каза още той.

 

Целия разговор вижте във видеото.