Общество

Съвети в жегите: За какво да внимаваме в горещите дни?

От Euronews България Euronews България

Да не се излиза в най-топлия период на деня между 11 и 16 часа, достатъчна хидратация, прием на медикаментите, които взимат пациентите, по-леко облекло, избягване на консумацията на алкохол.

Това са част от препоръките на проф. Мария Миланова, началник на Клиниката по Кардиология в УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов", които тя даде в ефира на Euronews Bulgaria за справяне с жегите, обхванали страната.

„Ако се спазват основните защитни механизми – престой в охладено помещение, прием на течности, избягване на най-слънчевите часове и с най-високи температури.. това би минимизирало рисковете от усложнения от високите температури“, каза проф. Миланова.

Тя посочи, че от петък до днес на обяд са преминали над 150 човека с различни оплаквания, като част от тях са настанени в болница.

Проф. Миланова алармира, че от началото на юли зачестяват случаите на млади хора с остри коронарни синдроми, част от тях свързани с употреба на алкохол и стимулиращи субстанции.

По думите на проф. Миланова най-честите грешки, които хората допускат в горещите дни, са злоупотребата с алкохол и стимулиращи субстанции, престоят на открито и липсата на достатъчна хидратация на организма

Целия разговор вижте във видеото.