България

Вдигат цените по морето от август

От Euronews България Euronews България

В разгара на летния сезон и наближаването на обичайният за отпуски август този сезон вместо обичайни сезонни намаления има повишаване цените по морето.

Поскъпването този сезон започва от 15%, а на места достига до 40% и бе прогнозиран фактор още през юни. Обяснението е увеличаващата се инфлация у нас.

Хотелиери се оплакаха от ръст в цените на хранителните доставки, за поскъпване на цените за природен газ, перални и санитарни материали.

От 20% до 30% всички цени са повишени за да може съответно да се влезне в тази рамкова граница за да си покрием разходите. През август поне аз няма да правя намаление тъй като и без това до момента резервациите са много слаби.

Елена Андонова, хотелиер в Слънчев бряг

Хотелиери в Слънчев бряг се оплакаха от канселирани резервации на гости от Великобритания, Германия и Чехия заради новите Ковид статистики. И определиха това като антиреклама за родния туризъм.

Според Елена Андонова има дори отлив поради това, че пак се заговори за коронавирус и хората са започнали да канселират резарвации.

"Нямаме много голям процент чуждестранни туристи", коментира тя.

Ръст има и в цените на храната и напитките по ресторантите където средното увеличение е около 20%. По-скъпа е дори порция цаца и наливна бира.

Поскъпване има в цените на паркингите край морето, както и в малките хотелчета на Юг и къщи за гости. А туристите предпочитали резервации в последния момент, като по-слаб заради скъпите горива бил и уикенд туризмът.

На юг също са поскъпнали цените, минимум 30% на места и до 40%. не само нощувка, пакетна цена, а и ресторанти. Няма предварителни запитвания и записвания също. Може би записванията са два три дена преди да решат за почивка.

Силвана Павлова, хотелиер от Приморско

И все пак някои хотелиери ще направят обичайните сезонни намаления от 25 август, които обаче ще са минимални