Спорт

Мадрид заменя Барселона в календара на Формула 1 от 2026-а година

От Ангел Харизанов Ангел Харизанов Водещ
F1

Улично трасе в Мадрид сменя пистата в Барселона в календара на Формула 1 от сезон 2026! То ще бъде изградено в изложбения център IFEMA в Барахас, разположен в близост до летище Адолфо Суарез и само на 16 километра от центъра на испанската столица, като до трасето стигат всички видове обществен транспорт.

Пистата ще е с дължина от 5.474 километра с 20 завоя, като среднобърза обиколката ще бъде около 1 минута и 32 секунди. От шампионата са разработвали 24 модела трасета, докато достигнат до финалния, а Формула 1 ще се провежда там до 2035-та година.

Крейг Уилсън от шампионата споделя, че е доволен от постигнатото и сега трябва да се захващат със строителството, което преминава през много строг контрол, за да бъдат спазени всички хомологационни правила за боксовете, инфраструктурата и разбира се най-важното - изграждането на настилката, което се прави по много специфичен начин с много различни типове асфалт, за да бъде изключително равно и същевременно с възможно най-високите нива на сцепление.