Спорт

Португалец спря Григор Димитров в третия кръг на Аustralian Open

От Euronews България Euronews България
Grigordimitrovbgnes Australianopen Снимка: БГНЕС

Григор Димитров отпадна изненадващо от Australian Open, след като допусна загуба срещу 69-тия в световната ранглиста Нуно Боржеш (Португалия) - 7:6 (3), 4:6, 2:6, 6:7 (6) Мачът продължи три часа и пет минути. Двамата изиграха двубой, преминал през множество драматични моменти, но Боржеш се представи на много високо ниво и впечатли.

Преди срещата си с Димитров португалецът дори нямаше загубен сет в Мелбърн. Българинът и Боржеш се срещнаха за първи път, като дотук никога не бяха играли на ниво АТП.

Първият сет на "Киа Арена" бе равностоен, като не се стигна до нито една възможност за пробив, а Григор бе по-солиден в тайбрека и го спечели със 7-3. Във втората част българският тенисист пропусна седем възможности за пробив, докато Боржеш реализира единствения си шанс и се наложи с 6-4. В третия сет 26-годишният португалец доминираше на корта и взе подаването на съперника си два пъти за успех с 6-2. Димитров отговори силно в началото на четвъртата част и проби за аванс от 3-0 с първия си брейк в двубоя, след което поведе с 5-2, но се пропуска, когато сервираше за сета. В крайна сметка отново се стигна до тайбрек, в който Боржеш дръпна с 4-1, но Григор намери сили да изравни и след страхотна точка при 5-5 успя да стигне до сетбол. Той обаче го пропиля с двойна грешка, а португалецът спечели следващите две точки, за да затвори мача след малко повече от три часа игра.

Срещата прекъсва серия от седем поредни победи на Григор Димитров, който в началото на 2024 г. спечели турнира в Брисбън. Димитров отпада за втора поредна година в третия кръг на Australian Open, като през 2023 г. загуби от Новак Джокович.

За трета поредна година хасковлията не успява да стигне до втората седмица в Мелбърн, където е неговият най-успешен турнир в Големия шлем.

Победата изкачва Боржеш в първите 50 на световната ранглиста, а в следващия кръг той ще играе с Даниил Медведев.