Европа

Предсрочни избори в Италия поставят на тест твърдия курс на страната спрямо Русия

От Euronews България Euronews България

Политическата криза в Италия и предсрочните избори се следят с безпокойство в Европа. От следващото правителство зависи дали ще следва твърдия курс на Марио Драги в отговора на руската инвазия в Украйна и мерките за справяне с инфлацията и високите разходи за живот.

Оттеглянето на Марио Драги като премиер на Италия повдига много въпроси в ЕС. Известен като "Супер Марио", той бе своеобразен спасител на еврозоната, показвайки че е "готов да направи всичко необходимо", когато оглавяваше Европейската централна банка.

Като министър-председател на Италия олицетворяваше стабилността и твърдостта в действията за справяне с пандемията и енергийната криза. Вътрешната криза обаче тепърва ще се развива и предизвиква редица въпросителни.

Ще успее ли следващото правителство да приложи тези реформи, необходими за получаването на пари от фонда за възстановяване и устойчивост? Това е голяма въпросителна. Ще има ли Италия правителство, способно да преговаря за таван на цените на енергията например? Ще може ли следващото правителство да успокои пазарите след мерките на ЕЦБ срещу инфлацията?

Натали Точи, директор на италианския институт за международни отношения

Ролята на Италия в отговора на руската агресия срещу Украйна е много важна. Под ръководството на Драги страната участваше активно в санкциите срещу Москва. Могат ли да се променят нещата? 

„Не мисля, че трябва да драматизираме прекалено нещата“, казва Натали Точи.

По думите ѝ две от трите партии, чиито действия доведоха до свалянето на правителството – "Лига" и движение "Пет звезди" – имат тесни връзки с Кремъл.

„Но това са партии, които веротно няма да се представят много добре на следващите избори. Дори в случай да имаме дясно правителство, това не означава, че Италия би поставила под въпрос европейската и евроатлантическата си позиция“, смята анализаторката.

Извън границите политическите турбуленции в Италия са повод за тревога.

Тя е третата по големина икономика в ЕС, подложена на натиск от рекордна инфлация и риск от недостиг на енергия.