Общество

Повечето пилоти на медицински хеликоптери не отговарят на изискванията, алармира асоциация

От Диана Радева Диана Радева Водещ

Четирима от общо шест пилоти, които се обучават да летят с медицинските хеликоптери, не отговарят на изискванията. Това заяви инж. Мариян Боновски от Световната хеликоптерна асоциация. Причината е, че те са над 60 години, а изискването за работа в системата ХЕМС е те да бъдат под тази възраст. Освен това, по думите му пилотите нямали и необходимите 1000 летателни часа. Боновски е категоричен, че трябва да има точно съгласуване между структурите, които ще работят със спасителните екипи.

 

Ето какво още каза той:

Ще дойде медицинският хеликоптер, според мен ще дойде в началото на февруари, не в края на януари. Въпросът е дали имаме пилоти, които са обучени за това нещо. Излезе списъка, който е качен на ХелиМед. Обаче един пилот по ХЕМС трябва да има 1000 летални часа. Добре обучен трябва да е пилотът, когато извършва операции по ХЕМС. Той трябва да избира площадки от въздуха понякога.

Имаме един-единствен пилот към момента, който може да изпълнява тази дейност от тези 6 часа. Останалите могат да бъдат използвани в обучението и изграждането на системата. Има 17-18 бивши военни пилоти, пилоти от МВР, които реално имат летателни часове, но нямат книжка за пилоти. Към този момент в България няма къде да се прави такова обучение.

Държавата трябва да има инициативата да изгради системата. Не може пилотите сами да плащат от джоба си за курсовете си. Държавата което прави в момента е чистата покупка. Физически този опит не може да се натрупа за 1 г.  Иначе има готови лекари, които са готови да се върнат от други страни, където практикуват HEMS. HEMS е система чрез която най-бързо да се окаже помощ за пациента. Трябва да се направи площадка и в Пирогов и оттам трябва да се започне. Ние трябва да имаме бази на хеликоптери, за да може радиуса в който да оперират да е под 100 км. 

 

Цялото интервю вижте във видеото.