Общество

Предупреждение за студ и преспи: АПИ призовава шофьорите за повишено внимание (Обновена)

От Euronews България Euronews България

Предупреждение  за опасно време заради очакваното застудяване и валежи от сняг.  Оранжев код за усложнена зимна обстановка за 14 области, издадоха от Националния институт по метеорология и хидрология.

От Агенция "Пътна инфраструктура" напомнят, че в Централна, Северна и Североизточна България, както и по планинските проходи ще има условия за виелици и навявания.  Възможно  е отделни пътни участъци да бъдат затваряни за почистване.  Приоритет ще бъдат автомагистралите  и най-натоварените направления по първокласната и второкласната пътна мрежа, както и проходите, осигуряващи връзка между Северна и Южна България, съобщават от Агенцията. Експертите напомнят , че шофьорите трябва да тръгват с автомобили, подготвени за зимни условия.  Заради очакваното опасно време от пожарната обявиха, че повишават готовността за реагиране по места.

Според прогнозата сняг ще вали в събота. В Централна Северна и Североизточна България, както и по планинските проходи ще има условия за виелици и навявания. 

"Шофьорите трябва да карат с повишено внимание и съобразена скорост, да не предприемат резки маневри, да спазват необходимата дистанция, както и да не изпреварват снегопочистващите машини. Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за зимни условия, затруднява пътуването на всички останали шофьори и работата на специализираната техника", казват от пътната агенция.

От АПИ твърдят, че се прави превантивна обработка на пътищата против заледяване. В София вали обилен сняг. км момента обстановката е спокойна. Приоритетно се обработват улиците с масов градски транспорт, съобщиха от столичния инспекторат.

Вижте още във видеото.