Общество

Две села в Павликенско на протест заради безводие

От Euronews България Euronews България

Десетки жители на павликенските села Горна и Долна Липница се събраха рано сутринта на протест срещу безводието там.

Водопроводът е строен преди 80 години, силно амортизиран, постоянно има аварии и населениете места са на воден режим.

Близо 1000 жители са потърпевши, а решението на проблема е подкрепа от държавата.

25-годишната Живана Костуркова се заселва с мъжа и децата си преди две години в Горна Липница. Младото семейство е решило да смени големия град с чистата природа на село.

Положението е трагично… пълним туби, аз дебна водата кога ще тръгне и с бебето излизам почвам да нося туби..колкото напълня, пет шест туби пълня  и водата приключва! С тази вода се чудя - да изкъпя двете деца, себе си ли да изкъпя, да изпера, че да го пратя чисто на ясла или чиниите да се измият?

Живана Костуркова, местна жителка

В Горна Липница живеят около 300 души, но през лятото се увеличават заради хора,които посещават вилите си. Общо в двете села заради безводие страдат около 1000 жители.

„Когато трябва да въртя автоматична пералня, тогава трябва да дебна да има налягане, да има вода..иначе за поливка в градината имам си геран. Имам син който е в друга къща, в момента е в чужбина, като си дойдат- голямо наказание е и винаги при мен- пранета, къпанета, винаги при мен!“. казва пенсионерката Евгения Николова.

Бяхме на път дори да напуснем селото. Тъй като от две години насам има страшен проблем с водата особено в нашия край на селото!

Валя Лазарова, местна жителка

Водопроводът е строен през 1938 година и оттогава не е правен ремонт. Според Юлко Палов, тръбите са етернитови, което значи канцерогенни и се пукат. 

„Има много аварии, които се дренират и покриват и е много трудно да бъдат открити, във връзка сме с ВиК оператора, той прави всичко възможно , но ..има нужда от цялостно проектиране и цялостна подмяна на ВиК мрежа, но затова е нужна помощ от държавата, някаква национална програма, тъй като не е във възможностите на всяка една община“, казва кметът на града Емануил Манолов.

През това лято заради сушата в много от селата в Павликенско са на режим, тъй като е намалял и притокът във водоизточниците. От местната управа признават, че без помощ на държавата няма как да решат проблема с безводието.