Политика

Скандал между Терзиев и ГЕРБ провали срещата за бюджета на София

От Euronews България Euronews България

Пореден скандал в Столичния общински съвет. Този път повод за това стана искане на общинските съветници от ГЕРБ-СДС и БСП на живо да бъде излъчвано на живо обсъждането на бюджета на столицата за тази година. На извънреден брифинг от ГЕРБ съобщиха, че кметът Терзиев е забранил онлайн излъчването на срещата, а после си е тръгнал. Според кмета обаче „ГЕРБ използват всяка възможност, за да се заяждат“.

Поканата за обсъждане на бюджета на София дойде от кмета и бе към всички групи в общинския съвет. Въпреки настояването срещата да се излъчва пряко по социалните мрежи и официалните канали на Столичната община, Терзиев не позволи това да се случи, предаде БГНЕС.

Изненадващо, 15 минути след началото на срещата, докато общинска съветничка от ГЕРБ задаваше въпрос към Тарзиев, кметът просто стана и напусна заседанието. Смутена, съветничката продължи да задава въпроса си към групата на ПП-ДБ. След демонстративното напускане на кмета, съветниците от ГЕРБ-СДС дадоха извънреден брифинг.

„Бяхме поканени от кмета на Столична община Васил Терзиев на работна среща, на която да обсъдим предложения бюджет на столицата за 2024 г. Въпреки настояването на всички групи заседанието да се излъчва на живо, Терзиев еднолично забрани това. При всичките декларации за публичност и прозрачност, кметът еднолично забрани излъчването на обсъждането на бюджета“, каза общинският съветник от ГЕРБ в СОС Георги Георгиев.

„Кметът Терзиев си тръгна на 15-ата минута от началото на обсъждането на бюджета, след като колеги от групата на ГЕРБ-СДС в СОС му зададоха въпроси по бюджета. Въпросът, на който кметът на София не можа да отговори, е дали ще има поне една нова детска градина в бюджета за догодина, извън тези, които ние бяхме планирали. Два пъти Терзиев каза, че не знае. На въпрос какво е предвидено в Бюджета за спорт през тази година, кметът на София стана, фръцна се и си тръгна от работната среща“, каза още Георгиев.

Кметът на столицата Васил Терзиев се защити, като каза, че ГЕРБ използват всяка възможност, за да се заяждат.

„Помолихме колегите от ГЕРБ да не пускат обсъждането на бюджета на София онлайн, защото си има време за това. На публичното обсъждане всичко ще бъде представено. Ако бягахме от публично споделяне на информация, нямаше да публикуваме всички прилежащи таблици и детайли. ГЕРБ използват всяка възможност за заяждане, а това води до неспазване на правила и липса на уважение към исканията“, коментира Терзиев.

И упрекна ГЕРБ, че не са се съобразили с молбите му, следователно не е трябвало да се изненадват, че той е напуснал срещата.

„Надявам се впоследствие да започнем да работим заедно. Бюджетът е жив документ, който постоянно трябва да се подобрява“, коментира още Терзиев. И призова ГЕРБ да отправят критики и препоръки на официалните заседания на СОС.