Общество

Български ученици грабнаха златни медали от световно научно състезание

От Камелия Колева Камелия Колева Журналист

Български ученици спечелиха златни медали и в трите дисциплини на юбилейното двадесето издание на Жаутиковската олимпиада - едно от най-престижните научни състезания в света. Златните медалисти са по математика, физика и информатика и всички са възпитаници на Първа частна математическа гимназия. С част от „златните деца“ на България и техните учители ни среща Камелия Колева. 

Учениците от столичната Първа частна математическа гимназия са завоювали златни медали и в трите дисциплини-математика, физика и информатика. На Жаутиковската олимпиада - едно от най-престижните научни състезания в света възпитаниците на столичната частна математическа гимназия са премерили сили с близо 700 ученици от цял свят.

Милен Шуманов е в 11-ти клас и печели златния медал по математика.

Страната ни има и златен медал по физика. Редица световно известни университети вече опитват да привлекат дванадесетокласника Гео Калфов.

Най-престижното международно състезание по природни науки се проведе присъствено за първи път от три години насам. Страната ни беше представена от седем отбора.