Цвят

Фестивалът на леда и снега в Харбин привлича милиони посетители

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Всяка зима Харбин се превръща в град на леда, който привлича не само местните от Китай, но и туристи от редица държави по света. Паркът се простира на площ от 140 хил. кв. метра.

 

Харбин е като един свят от лед и сняг и температурата е приятна за нас. Сега в родния ми град е доста студено, но тук - не чак толкова. Искаме да опитаме нещо интересно, например да ядем сладолед по улиците на Харбин през зимата.

Гао Ючин, китайски турист

Международният фестивал на леда и снега продължава няколко месеца и приключва през март. Според данни на местните власти в този период местата за настаняване и бележат близо 130% ръст в търсенето. 

Всеки посетител може да покара кънки, да се повози с шейна, да си поръча любима напитка от ледения бар или да разгледа снежните скулптури. Местният бизнес предлага и приказни костюми, които всеки може да облече за снимка в ледения град.

 

Работата е прекалено много. Фотографите не могат да работят от 10:00 ч. сутринта до полунощ и работим на три смени, за да се справим с многото клиенти.

Лин Жиши, собственик на Feiya Travel Photography Studio

Събитията продължават, а само по време на трите дни около Нова година - Харбин е привклякъл рекордните над 3 млн. посетители - повече дори от времето преди пандемията. Около празничния период според китайските власти приходите от туризъм са надвишили 820 млн. долара.