Свят

Тръмп се отказа от последния предизборен дебат срещу партийните си конкуренти

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Ники Хейли и Рон ДеСантис влязоха в последния директен сблъсък преди вътрешните президентски избори на републиканците в щата Айова.

2-часовите дискусии преминаха през взаимни обвинения в лъжа, критики срещу Доналд Тръмп, границата с Мексико, правото на аборт, щурма на Капитолия, войните в Близкия изток и Украйна, отношенията с Китай и работата, която двамата са свършили на постовете, заемани до момента.

Всеки път, когато стане трудно, всеки път когато хората имат проблем, тя изчезва. Ако имате нужда от някой, който да се бори за вас, не търсете Ники Хейли. Няма да я намерите и със заповед за издирване.

Рон ДеСантис, кандидат за президент от Републиканската партия

„Ако той не може да се справи с финансовата част от кампанията си, как ще се справи с икономиката, ако отиде в Белия дом?“, попита Ники Хейли.

Основните опоненти на Тръмп обаче се съгласиха, че е трябвало и той да участва в дебатите. Докато те разговаряха, бившият президент беше в друго телевизионно студио, също в Айова.

Има проучвания, които показват огромна преднина за мен в Ню Хемпшир, в Айова и в цялата страна. Водим с почти 60 пункта. Така че, не се притеснявам за това.

Доналд Тръмп, кандидат за президент от Републиканската партия

По данни на “Ройтерс” 49% от републиканците подкрепят Тръмп да бъде техният кандидат за президент, докато Хейли и ДеСантис имат съответно 12% и 11%. Друго изследване дава по 35 на сто подкрепа на Тръмп и на действащия президент Джо Байдън за изборите.

Но през февруари Върховният съд на САЩ ще трябва да реши дали името на бившия държавен глава може да влезе в изборната бюлетина заради щурма на Капитолия преди три години. Според американската конституция граждани, които са участвали в бунт срещу държавата, не може да заемат федерални постове.