Общество

Фандъкова: Не осигуриха газ, затова искат да го вземат от „Топлофикация“

От Георги Колев Георги Колев Редактор
9547885 Столичният кмет Йорданка Фандъкова. Снимка: БГНЕС

Това е откровено признание, че няма достатъчно договорени количества. Преди дни това беше официално потвърдено и от „Булгаргаз“. И понеже няма количества газ, се прави опит да се взимат от най-голямата топлофикация.“

Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова в отговор на започната проверка от страна на КЕВР в „Топлофикация-София“ за дълг от 328 млн. лв. към „Булгаргаз“.

Подаването на природен газ ще бъде спряно от септември за най-голямата топлофикация – столичната, ако не плати дълга си към „Булгаргаз“. За това предупреди КЕВР след получено писмо от обществения доставчик.

Топлофикация София“ потребява 1/3 от консумираните количества газ в страната и осигурява отопление и топла вода на 1 млн. души.

 

Разбирам безизходицата, в която се намират правителството и „Булгаргаз“, които не успяха да осигурят нужните количества за страната. Но да спреш газа на София, за да вземеш нейните количества, е признание за абсолютен провал и безотговорност.

Йорданка Фандъкова, кмет на София

Според общината „Топлофикация-София“ има дълг от над 328 милиона лева към „Булгаргаз“ за синьо гориво, но в същото време има и недовзет приход от 332 млн. лв. В тази ситуация дружеството се е оказало, защото за целия регулаторен период е купувало природния газ скъпо, а е продавало топлинната енергия евтино, обясниха от Столичната община.