Общество

КПКОНПИ глоби Стойчо Кацаров с 5000 лв.

От Георги Колев Георги Колев Редактор
Stoicho Kacarov Бившия служебен здравен министър д-р Стойчо Кацаров. Снимка: БГНЕС

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество глоби бившия служебен здравен министър д-р Стойчо Кацаров с 5000 лв.

Това става ясно от решение на КПКОНПИ.
Производството срещу Стойчо Кацаров е образувано по сигнал. Установено е, че на 18 май 2021 г. той е подписал проект за изменения в наредбата за утвърждаване на медицински стандарт „Клинична лаборатория“. По този начин той е участвал в подготовка на акт в частен интерес - на Сдружение „Център за защита правата в здравеопазването“ (СЦЗПЗ). Към момента на встъпването си в длъжност като служебен министър, Кацаров е председател на сдружението, установява КПКОНПИ.

Безспорен е интересът на СЦЗПЗ в сферата, в която проектът на Наредба за изменение и допълнение регулира обществените отношения, тъй като към момента на публикуването му за обществено обсъждане, сдружението има действащи договори с лечебни заведения, по които получава възнаграждение, смятат от комисията.

Видно от предмета на сключените договори, СЦЗПЗ приема да координира участието на клиничните лаборатории в болничните структури в Националната система за външна оценка на качеството.
Решението на комисията може да бъде обжалвано пред съда.